Banner: Existence 1/2014 - Budoucnost internetu

JAROSLAV HAŠEK

 VELITELEM MĚSTA BUGULMY

 Roku 1918 v Rusku bojují rudí s bílými a "tovaryš Gašek" je jmenován velitelem města Bugulmy. Dobrý velitel neztrácí hlavu a umí si poradit v každé situaci. Inteligentní humor se střetává s ruskými absurditami v tomto románovém torzu, důstojném předchůdci známého "Švejka".
stiahnuť tu
alebo na : http://www.ulozto.cz/996405/jaroslav-hasek-velitelem-mesta-bulgumy-pdf
čítaj priamo na webe tu: http://odpor.wz.cz/KNIHY/hasekvb.htm
Info o spisovateľovi :  http://sk.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Ha%C5%A1ek


Obchod s rakvemi

Panu Lindigrovi nesloužilo nijak štěstí. Už když ho nesli ke křtu, byl by málem nějaký splašený vůl nabral nesmyslně na rohy ženu, která ho zabaleného nesla do kostela. Když dostal první kalhotky, aby každý již z dálky viděl, že má co jednat s mužem, tu zůstal za ně viset na hřebíku dřevěné lávky nad potokem právě v ten první den. Poměrně dosti rychle za sebou následovala pak jiná neštěstí a dlouhá řada nehod.
Tak spadl s půdy na nejkrásnějšího housera své matky a zabil ho. Jemu se sice nestalo nic a dokonce si liboval, jak je to příjemné, spadnout na husu, že to je jako do peřinky, ale zdá se, že jeho matka byla jiného mínění a že poprvé přišla do styku s malým Frantíkem rákoska, která se pak již v jeho rodině udržela.

Sťahuj:

Jaroslav Hasek - Obchod s Rakvemi.pdf, (26.79kB) 

alebo hovorene slovo : http://www.uloz.to/5456496/hasek-jaroslav-obchod-s-rakvemi-mp3?utm_source=search&utm_campaign=0&utm_medium=all


Povídky

                                              Lidská ješitnost

Hašek je novinář píšící lokálky. Snažil se je psát barvitě a tak, aby čtenář byl napnutý, ale zároveň se bavil. Kvůli svým článkům ho lidé, které v nich líčil, nenáviděli a stíhali ho. Jeho články byly oblíbené, čtivé a vtipné, protože psal pravdu, lež i omyly. Jeho snaha nebyla pochopena, a proto pak psal pouze suchá fakta, jenže ani to nikdo nepochopil a nepřijal, a tak líčí to, jak jsou lidé ješitní.

Honba za Macharem

Hašek zde popisuje jak s Kubínem a Wagnerem hledali Machara. V hospůdce seděli s jedním redaktorem a ten je přesvědčoval o správnosti národně sociální strany, kterou vyzdvihoval a propagoval. Stále přeskakoval mezi tématy. Nejprve, že dobře vaří, pak zase o straně, a pak o českém pivu. Pak se přiznal, že nemá peníze a Machara nezná. Všichni se lekli toho, že jsou redaktorem zváni. Když nakonec utekl, tak se Hašek rozhodl Machara najít sám.

Nešťastná historie s kocourem

Hokinář Hustoles měl velkého kocoura, kterého měli všichni rádi. Jednou měl pan Hustoles hádku s panem Křičkou. Křička byl uražený, a proto poslal svého syna, aby kocourovi šlápl na ocas. Pepíček úkol splnil a navíc kocoura poplival. Doma ho pochválili. Další den Pepíček šel a zaútočil na kocoura znovu. Ten se bránil a poškrábal ho. Kocour proto musel jít na veterinu se nechat vyšetřit. Pan Hustoles byl obviněn, že kocoura nehlídal. Přišlo mu z veteriny psaní, ve kterém bylo napsáno: „Pan František Hustoles vyšetřený je silných kostí, dobře živený, trpí však zánětem okostice, takže jeho kousnutí může být i životu nebezpečné. Z těchto důvodů jest žádoucno, aby byl vyšetřený utracen.” Na komisařství si pak pan doktor Kašpárek pozval pana Hustolese a oznámil mu, že musí být utracen.

Hřích faráře Ondřeje

Farář Ondřej byl už 18 let v očistci, ale netušil proč, protože ještě nebyl souzený. Rozhodl se, že napíše dopis na svou obhajobu a psal, že celý život rozdával lásku, řídil se posvátnými knihami, učil se a šířil víru. Nakonec je předvolán před posvátný soud, kde byl odsouzen na 15 tisíc let nuceného pobytu v očistci. Farář zhřešil, protože si vzpomněl na svého bratra v Africe, který šířil v Africe víru v Boha a poslal mu do Afriky dopis. V nebi je ale Afrika zemí pohanskou. Proto je zaslání tohoto dopisu považováno za rouhání.

Povídky

Jaroslav_Hasek_Povidky.doc, (1.53MB)  

alebo tu na Ulozto 

Info o spisovateľovi : http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Ha%C5%A1ek

 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...