Banner: Existence 1/2014 - Budoucnost internetu

DVD The Weather Underground / No lager CZ titulky

Ahoj, teď vám přečtu deklaraci vyhlášení války... v následujících 14 dnech budeme napadat symboly a instituce amerického bezpráví.
Bernardine Dohrn

Těmito slovy před téměř čtyřiceti lety oznámila skupina mladých amerických levicových radikálů svůj záměr svrhnout vládu USA. V tomto dokumentu bývalý členové organizace The Weather Underground Bernardine Dohrn, Bill Ayers, Mark Rudd, David Gilbert a Brian Flanagan sami promluví o tom, co zapříčinilo fakt, že se staly v záznemech F.B.I. jedněmi z nejhledanějších nepřátel státu.

V roce 1969 se od protiválečné organizace Studenti za demokratickou společnost odštěpila radikální frakce, která dala základ organizaci The Weather Underground. Weathermens, jak si také říkali, došli k závěru, že jedině militantní akce mohou zastavit vládou podporovaný rasismus, válku ve Vietnamu a svrhnout kapitalistický systém. Během první poloviny 70. let skupina provedla řadu pumových útoků na vládní instituce a další cíle a pomohla uprchnout z vězení hrdinovi tehdejší kontrakultury Timothy Learymu.

Film je vynikající sondou do prostředí radikální levice konce 60. a začátku 70. let, vznášející mnoho závažných otázek, které jsou aktuální i pro dnešní antikapitalistické hnutí.

Kromě již zmíněných bývalých členů Weathermen Underground, je ve filmu poskytnut prostor i pro výpovědi bývalých členů strany Černých panterů, kritikům Weathermen Underground z řad studentské levice i bývalým agentům F.B.I., kteří byli proti Weathermens nasazeni.

prebraté z www.csaf.cz

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...